Hovädzí
loj, ktorý je súčasťou
niektorých receptov, pochádza zo zvierat chovaných v Hrochoti a
okolí v
domácich chovoch kvôli mäsu. Technicky ide o bio-chovy, aj keď bez
certifikátov. Zvieratá sa pasú, alebo ich kŕmia senom a obilím a
žijú v dobrých podmienkach v malých skupinách. Loj z nich získaný by za
iných okolností skončil na hnojisku napriek tomu, že je to kvalitný,
čistý prírodný materiál.
Obsahuje tie
isté mastné kyseliny ako
rastlinné tuky, no v inom pomere.
V domácnosti sa loj využíva málo alebo
vôbec - vyhadzuje sa. Tým, že z neho vyrobíme mydlo, dáme mu nový
život! ;) V
mydlárstve má použitie loja stáročnú tradíciu ako výhodné využitie
inak
ťažko využiteľnej
prírodnej suroviny a aj pre dobré vlastnosti z
neho vyrobeného mydla.
Mydlo
vyrobené z loja je pekne biele, je jemné k pokožke a nevysušuje. Je
tvrdé a preto dlho vydrží v kúpeľni. V receptoch je loj
skombinovaný s výživnými rastlinnými olejmi.
V súčasnosti je trendom uprednostňovať "čisto
rastlinné mydlo", aj keď toto často obsahuje prídavné látky typu SLS a
umelé
parfémy. Naproti tomu prírodné mydlá, vyrobené s použitím loja, sú
čisté prírodné produkty bez "chémie",
priateľské k pokožke aj k životnému prostrediu.
Mydlo vyrobené s použitím loja neobsahuje samotný loj ale
zmydelnené mastné kyseliny a glycerín, chemicky identické s mastnými
kyselinami a glycerínom napríklad z palmového tuku. No na rozdiel od
palmového
oleja, ktorý je jednou z hlavných zložiek takmer každého "čisto
rastlinného mydla",
použitím
loja v prírodných mydlách neutrpí ani meter štvorcový tropického
pralesa.

Čerstvý
loj spracúvame tak, že ho pomelieme a uvaríme ho s pitnou vodou. Tým sa
z neho uvoľní
čistý tuk, ktorý oddelíme a po stuhnutí skladujeme až do použitia v tme
a chlade. Hovädzí tuk, podobne ako z neho vyrobené mydlo, je
vďaka vysokému podielu nasýtených mastných kyselín veľmi stály.
Pri správnom skladovaní neoxiduje a nestráca časom na kvalite.
© Mydlo z Hrochote