História
Úloha mydla v ľudských dejinách
Zjednodušene
povedané, mydlo je látka, ktorá v roztoku s vodou
znižuje povrchové napätie a pomáha uvoľňovať
a odstraňovať nečistoty.
Aj
v najarchaickejšej podobe mydlo zrejme vždy hralo rolu
v ľudskej histórii. Predtým, ako sa mydlo stalo zámerne
vyrábaným produktom, saponínové látky sa lúhovali z rastlín
ako yuka, mydlica alebo praslička. Potreba substancie, ktorá by
pomáhala odstraňovať špinu, mastnotu, zvyšky jedla, živice,
telesné nečistoty a podobne, vždy patrila k ľudskej
skúsenosti.
Prvá písomná zmienka o mydle
bola nájdená na sumerských hlinených tabuľkách z obdobia
2500 rokov p.n.l. Tabuľky hovoria o použití mydla pri praní
vlny. Ďalšia sumerská tabuľka hovorí o výrobe mydla
z vody, lúhu a oleja čínskeho škoricovníka.
Historické
nálezy poukazujú na to, že aj Egypťania sa pravidelne kúpali
a že miešali živočíšne a rastlinné oleje so zásaditými
soľami za vzniku mydlovitej látky, ktorú používali na pranie.
Existuje
staroveká rímska legenda o tom, ako dostalo mydlo svoje
latinské meno: Z hory Sapo, kde sa zvykli robiť zápalné
zvieracie obety, vraj dážď zmýval zmes roztopeného živočíšneho
tuku a popola do rieky Tiber, ktorá tiekla pod úpätím. Tam
ľudia zistili, že mydlovitá látka je veľmi účinná pri praní šiat
a umývaní tela.
Rímske kúpele sa budovali už okolo r.
312 p.n.l. Boli veľmi okázalé a obľúbené. Predpokladá sa,
že Rimania získali vedomosti o mydle od Galov, ktorí ho pre
svoje potreby vyrábali z kozieho tuku a sódy.
S pádom
Rímskej ríše obľúbenosť mydla v Európe významne klesla. Aj
keď neeurópske kultúry naďalej pestovali praktiky kúpania, do
Európy sa tento zvyk vrátil až po uplynutí niekoľkých storočí.
Mydlárske cechy
sa začali v Európe vytvárať v priebehu 17. storočia.
Tajomstvá mydlárstva boli prísne strážené. Učenie
a rozširovanie remesla bolo veľmi obmedzené. Juhoeurópske
krajiny, ako Taliansko, Španielsko a Francúzsko, boli
prvými strediskami výroby mydla, pretože mali veľké zásoby
olivového oleja a sódy, z ktorej sa vyrábal lúh.
Angličania
začali vyrábať mydlo v priebehu 12. storočia. Nanešťastie
mydlo bolo veľmi zaťažené daňami ako prepychový tovar a tak
bolo dostupné iba pre bohaté vrstvy. Od roku 1853,
keď bola v Anglicku zrušená daň na mydlo, sa veľmi
rýchlo rozvinul mydlársky priemysel a zároveň sa veľmi
zmenil vzťah spoločnosti k osobnej hygiene.
V koloniálnej Amerike mydlo pre
domácnosti vyrábali ženy sezónne. Komerčná produkcia mydla sa tu
začala až začiatkom 17. storočia, keď
do Nového sveta začali prichádzať mydlári z Anglicka.
Vedecký pokrok
začal ovplyvňovať výrobu mydla s príchodom Nicholasa Leblanca,
francúzskeho chemika, ktorý si patentoval proces výroby lúhu z
kuchynskej soli v roku 1791. Tento proces umožňoval lacnú
produkciu sódy.
Na začiaku 19.
storočia sa významné objavy Michela Chevreula, týkajúce sa
vzťahov tukov, glycerínu a mastných kyselín, stali základom
chémie mydla a tukov.
V polovici 19.
storočia belgický chemik Ernest Solvay objavil amóniový proces,
ktorým zdokonalil získavanie sódy z kuchynskej soli.To zlepšilo
dostupnosť a kvalitu sódy pre výrobu mydla.
V dôsledku
vedeckého pokroku sa mydlo stalo dostupným a obľúbeným tovarom.
Tiež sa začalo vyrábať rôzne mydlo na rôzne účely - mydlo
na kúpanie, mydlo pre spracovanie vlny, mydlo na
čistenie.
Preklad ©
Mydlo z Hrochote
Zdroj: Sappo Hill Soap
|